PAUMA
La col·lecció Pauma és fruit del diàleg entre dissenyador i artesà. Treball en equip de les artesanes del Mas de Barberans i Sara Domènech. D’ofici singular de les Terres de l’Ebre a joia d’autor.
El projecte Oficis Singulars neix per identificar i impulsar una sèrie d’oficis lligats a determinats punts de la geografía catalana. Es tracta d’oficis i/o productes únics i molt vinculats a la població o demarcació de la qual són originaris.
El margalló (Chamaerops humilis) és l’única paumera autòctona d’Europa. La seva distribució s’estén per la Península Ibèrica, les Illes Balears, el nord d’Àfrica i la Península Itàlica. A les Terres de l’Ebre la podem trobar des del nivell del mar fins a 800 metres d’altitud. En aquestes terres, municipis pertanyents al parc Natural dels Ports, han tingut el treball de la pauma com a una de les seves fonts principals d’ingressos. El fil de la tradició mai s’ha perdut com a ofici.
L’ofici de llatadora, dona que treballa la pauma, és el procés de treball que comença amb la recol·lecció de la matèria primera, les paumes, quan els brins són més tendres. Passat 30 dies assecats al sol es separen els brins, es remullen i es comença a llatar.
Aquest ofici estava desapareixent; es va documentar un trencament amb la seva transmissió a la generació nascuda als anys cinquanta del s.XX. El 2006, la prioritat va ser el traspàs de l’ofici a noves gneracions.
Amb aquest projecte, Artesania de Catalunya té la voluntat de promoure i difondre aquest ofici singular, amb el diàleg entre el dissenyador i l’artesà, el seu resultat és un producte innovador I de qualitat.
AGULLES
A l’entrada del Museu de la Pauma de Mas de Barberans, dues dones llaten en silence. Unes agulles de cosir de ferro dansen lleugeres entre els dits. Cinta, Magda i Pepita tenen automatitzat l’art de llatar. Elles van aprendre de les dones més grans, les que havien llatat tota la vida. Cinta, mentre no deixa anar l’agulla, que vista de prop sembla de plata, ens explica que temps enrrera les llatadores ja deien… “de tant cosir se feien lluentes”.
COL·LABORADORES
Associació Art Pauma Mas de Barberans
Pepita Mestre Gavaldà
Mª Cinta Subirats Armengol
Magda Armengol Ventura
Artesania
Distintiu
OFICIS SINGULARS
El projecte Oficis Singulars neix per identificar i impulsar una sèrie d’oficis lligats a determinats punts de la geografía catalana.