Sara Domenech

Sobre mi

Sara Domènech (Amposta, 1972). Escultora llicenciada en Belles Arts per la UB. Cursa Estudis d’Art a la Hogeschool voor de Kunsten Utrecht d’Holanda. Domènech s’inicia a l’ofici artesà de joiera de manera autodidacta. L’any 1997 tot el seu treball conceptual comença a prendre una dimensió més propera a allò humà. Des d’aleshores ha anat adaptant les peces escultòriques a l’escala del cos fins aconseguir transmutar-les en aquestes petites pròtesis que anomena joies. A partir del 1999 els seus treballs s’han pogut veure en diferents espais nacionals i internacionals. Col·labora amb l’equip creatiu de Joidart des de 2001.

PREMIS

ÉTOILE DE MODE. Bijhorca. Paris 2007.

Finalista Premis Enjoia’t 06. ORFEBRES-FAD. Barcelona 2006.

Finalista Premi a la Qualitat Industrial de la Generalitat de Catalunya. CIDEM. Barcelona 1993.

INTERVENCIONS A L’ESPAI PÚBLIC

Riu de Música. Amposta 2012.

Juliana Park. Holanda 1995.

Acció-Instal·lació. Delta de l’Ebre 1994.

Mostra d’Art Contemporani. MONT-ART’93 Barcelona 1993.

EXPOSICIONS

Per què la joia és cultura? Igualada 2022.

Tipus, Amposta 2021.

Landscape, Amposta 2019.

La Pauma de Terres de l’Ebre. Oficis Singulars. Amposta 2010.

L’Estellera. Autoretrat del Joier Artesà. Artesania de Catalunya. Barcelona 2009.

Joyas Corrientes. Itinerant: Biblioteca Sebastià Joan Arbó Amposta, Museu de l’Ebre Tortosa, Vecchio Tarragona, Soho Object Saragossa 2006-2007.

Shopping Room. Ojo Atómico. Antimuseo de Arte Contemporáneo. Madrid 2005-2007.

From Sculpture to Jewelry. Room 401. NYC 2004.

6 Mirades Desconegudes. Itinerant: 37º Barcelona, Galeria d’Art i Joia Mataró, Claudio Joyas León, Istra Centro Kursaal Donostia, Galeria Art i Objecte Barcelona.

Mostra de Producte Artesanal. Centre Català d’Artesania. Barcelona 1999.

Diàlegs, Identitat Memòria. Amposta 1999.

Works Centraal Institut. Utrecht. Holanda 1995.

Col·lectiva Joies. La Santa. Barcelona 1994.

ORIGEN - IDEA

L’escultura ha estat la disciplina artística que m’ha ensenyat a mirar i a analitzar fins arribar al moll de l’os, per entendre i trobar l’essència de les coses. Poc a poc he anat adaptant les peces escultòriques al cos humà i s’han transmutat en aquestes petites pròtesis que anomeno joies.

TRADICIÓ - MODERNITAT

Mirar al passat, aprendre i entendre com l’ésser humà ha anat forjant la seva història a través dels seus costums, tradicions, creences i ornaments, i fusionar aquests coneixements amb la tecnologia actual és present en el meu treball creatiu.

EINES - MATERIALS

La fusió de materials mai somiats en el món de la joieria amb aquells que formen part de l’univers clàssic de l’ofici, fan que la joia esdevingui un objecte provocador que ens convida a reflexionar. L’ús d’aquests materials motiva un diàleg amb els metalls preciosos clàssics que hem heretat de tot un passat d’orfebres i joiers.

CREACIÓ - ELABORACIÓ

La necessitat de comunicar-me amb el món que m’envolta m’adreça al paper i amb el dibuix comença la creació. El treball de recerca de materials i volums s’entrelliguen per construir la primera peça i aquesta desencadena tota la col·lecció. El procés artesanal permet que cada peça tingui personalitat pròpia i sigui original.

Artesania

Distintius

D'A

Distintiu de producte D'Artesania

DEVA

Distintiu per als establiments de venda d'artesania catalana